znalazłem chleb orkiszowy skład maka pszenna typu 750,woda.maka żytnia typu 720.mix orkiszowy(ziarna orkiszu.maka orkiszowa.kminek.dekstroza.środek do przetwarzania makl e300.e920.enzymy pszenne)drozdze.sol. co o tym myślicie??warto go jeść zamiast grahamek?? Zmieniony przez - jara200 w dniu 2013-03-01 13:02:21
[...] jest niezdrowe (szkoda tylko że ten ktosiu nie sprecyzował dlaczego), czy ktoś wie?? Czy może po prostu dlatego, że teflon jest niezdrowy?? Na forum wyczytałam że najlepszy chleb jest bez drożdży, dlaczego?? Ja czasem piekę chlebuś z mąki 2000 do tego dodaje płatki owsiane na wierch i spód, orzechy jak mam, słonecznik, dużo ziół, siemie lniane [...]
Podczas zakupów w piekarni mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jak bardzo chleb jest chlebowi nierówny. O jakości pieczywa w ogromnym stopniu decydują tzw. kultury starterowe. Te powstające w laboratoriach Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego doceniono na zagranicznych wystawach. Kultury starterowe to nic innego, jak odpowiednio [...]
Witam, czy nada się chleb żytni pełnoziarnisty firmy mestemacher na redukcję? Jego skład to: Rozdrobnione ziarno żytnie i mąka żytnia (60%), woda, sól, błonnik owsiany, drożdże. Jakie może być jego IG? Zmieniony przez - Piotrx1 w dniu 2010-08-20 17:50:41
Cześć. :-) Ma ktoś z was w swojej diecie lub wie jakie ma wartości odżywcze ten chleb ? Na foli nic nie pisze, a na internecie też nie mogę znaleźć. :-( Skład: Mąka pszenna, woda, mąka żytnia razowa, mąka żytnia, sienie lniane, mieszanka 6 ziaren (płatki jęczmienne, płatki pszenne, płatki żytnie, sezam, słonecznik, sienie lniane) drożdże, słód [...]
Witam,byłem dziś w auchan i kupiłem chleb na wagę pełnoziarnisty,w smaku kozak ale spojrzalem na nalepkę ze skladem i mam teraz wątpliwości,a oto skład ziarna 23%, żyto cięte, słonecznik ,siemię lniane, płatki 20%,mąka żytnia 720 17%,Maka żytnia razowa2000 15%,Mąka pszenna 850,sol,MĄCZKA SŁODOWA JĘCZMIENNA,CUKIER,suchy zakwas żytni,GRANULAT [...]
Witam chcialem was zapytac o chleb orkiszowy czy moze byc stosowany podczas diety? maka zytnia 720, woda,naturalny zakwas piekarski, maka pszenna 750, maka orkiszowa 1850, ziarno orkiszu, slonecznik, siemie, zakwas piekarniczy w proszku, drozdze, przeciwutleniacz, kwas askorbinow, sol, maka slodowa jeczmienna, posypka sezam, slonecznik
Witam! Znalazlem nowy przepis na swietny zdrowy pelnoziarnisty chleb. Nie umiem podac wartosci odzywczych mam nadzieje ze ktos mi pomoze Zaleta tego chleba jest to ze jest zrobiony w 100% z maki graham a wiec ma bardzo niskkie IG (czyli jest dobry dla osob odchudzajacych sie) Potrzebujemy: 25 g drozdzy 1 lyzke od herbaty cukru 1 lyzke od herbaty [...]
[...] założeniami: - Dziennie 1800-2000kcal - Zero produktów pochodzenia zwierzęcego - Zero produktów zawierających cukier - Jem głównie orzechy-owoce-warzywa-nasiona-chleb wysoko wartościowy - Siłownia z treningiem na rzeźbę 6 razy w tygodniu 2 razy w tygodniu każda partia mięśni lecz na początku robię 5 serii "tabaty" (jedna seria to [...]
Witam!!!!!!!!!!!!!! Przepis mam z jednej ze stron o pieczeniu,takze nie jest mojego autorstwa,ale dodam ze robilem i naprawde kawal dobrego chleba,a pozatym z orkiszu takze chyba najzdrowszej maki jezeli sie nie myle Składniki na 2 bochenki: 800 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki soli 1 saszetka suchych drożdży (7 g) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka [...]
[...] po 5 wyjeżdżam bo na 6 do pracy(fizycznej), w której nie jestem w stanie nic sobie zrobić do jedzenia ani nic podgrzać etc. około 15 jestem w domu. W pracy jem kanapki (chleb żytni). Konkretnego treningu ułożonego nie mam, chciałbym zacząć od diety. Nie liczę tu na gotową diete dla mnie, ale o pomoc w doborze zdrowych pokarmów, co mógłbym [...]
[...] TIAMINY.>ajlepszym zrodlem kobalaminy sa -watroba ,tak wolowa jak cieleca.powinno sie wiec jadac watróbke choc raz w tygodniu .naprzyklad smazona z cebulka,do tego razowy chleb,a ponadto salatke z kielkami pszenicy.poza tym raz na tydzien - drozdze w jakiejkolwiek formie, bo B12 lepiej dziala gdy towarzysza jej inne witaminy z grupy B.O [...]
Witam wszystkich Wracam do treningów po dwuletniej przerwie (miałem kilka operacji). Przede wszystkim musze zrobić masę, wychudłem nieludzko przez ten czas. Ale najpierw nie przesadzam z bilansem dodatnim, przez jakieś 2-3 miechy planuje trening wprowadzający, masa będzie dopiero wtedy. Ale chciałem zacząć od jakiejś dobrej diety, co by nie było [...]
Cześć. Po rocznej przerwie postanowiłem wrócić do treningów siłowych, mam już za sobą ok,6 miesięczny okres adaptacji treningowej, moim najbliższym celem jest osiągnięcie masy mięśniowej co za tym idzie wagi do ok. 80kg, następnie skupić się na redukcji. Obecnie ważę 75kg, wzrost 168cm, mam 28 lat, ćwiczę siłowo 3 razy w tygodniu, pracuję biurowo. [...]
postanowilem sobie zrobic prawdziwy chleb ze skladnikow mi znanych a nie jakies ze sklepu niewiadomego pochodzenia mialem juz dosc podrabiania chleba razowego potrzebne beda: mąka pszenna pełnoziarnista 220g mąka zytnia 450g 2 lyzeczki soli 50g drozdzy 1 lyzeczka cukru 450ml cieplej wody plus jkaies dodatki w moim przypadku byly to: pestki dyni [...]
1 łyżeczka suchych drożdży ile to gram, szklanka mąki pszennej ile to gram. Nigdzie nie ma miary dla drożdży, mimo, że podają przepisy na chleb. Być może suche drożdże mają taką samą wagę jak tarta bułka, ale panie które podają przepisy tego nie zauważają. Ciekawe jak one pieką chleb na drożdżach bez drożdży.
czytalem wczoraj tego arta, w ktorym miedzy innymy pisalo o chlebie razpowym i zeby patrzec na jego slklad, bo mozna sie latwo nadziac na podrobny barwione karmelem. z ciekawosci wzialem chleb, kotry ja jem i przeczytalem sklad a jest on nastepujacy- "maka pszenna, sol, drozdze, kwas zytni, slonecznik i... karmel" czy w zwiazku z tym powinienem [...]